Skip to content

de overgang van ipv4 naar ipv6

De overgang van ipv4 naar ipv6

IPv4 adressen beginnen langzaam maar zeker op te raken en het einde is al in zicht. Mogelijk volgend jaar al komt het moment dat geen nieuwe IPv4 adressen meer kunnen worden uitgegeven. Op dit punt stopt het Internet met groeien tenzij we het hele Internet hernummeren naar IPv6.

De implementatie van het IPv6 kan natuurlijk niet overnacht gebeuren maar het zal uiteindelijk wel noodzakelijk zijn om het Internet verder te laten groeien. In de tussen tijd kunnen we nieuwe pc’s en servers aansluiten op IPv6 en deze bereikbaar houden voor IPv4 verbindingen door middel van IPv6/IPv4 proxies.

Vele hosting providers zoals XS4ALL en Server.lu leveren al IPv6 mogelijkheden aan hun klanten zowel om mee te experimenteren als voor productie systemen.

Hieronder een tellertje hoe bij benadering de huidige stand van zaken is met het aantal beschikbare IPv4 adressen bij de uitgever van IPv4 adressen IANA. Dit is hun beschikbare vooraad die ze nog aan de verschillende registries zoals RIPE (europa), ARIN (VS), LACNIC (latijns amerika), APNIC (China, India, Australie e.a.). De registries zelf hebben als het goed is nog een werk vooraad waarmee ze tot ergens medio 2012 nog uit de voeten kunnen. Hierna is het echt op.

(de gadget is helaas offline)

Deze gadget is ontworpen door Takashi Arano, Intec NetCore (http://inetcore.com/project/ipv4ec/ ). Meer van dit soort tellertjes zijn te vinden op de site van Hurricane Electric (http://ipv6.he.net).

Published inSysteembeheer

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.